Primăria din Paris a lansat un program de ecologizare

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a aprobat un plan de transformare a celebrelor Champs Elysees din capitala Franței și zonele înconjurătoare. Proiectul, condus de PCA-Stream, intenționează să planteze mii de plante și copaci pentru a face străzile orașului verzi.

Potrivit PCA-Stream, doar 5% dintre vizitatorii Champs Elysees sunt de fapt parizieni care își petrec timpul liber în faimoasa zonă. Firma speră să atragă din nou localnicii cu o schemă ambițioasă care include plantarea de copaci pentru a îmbunătăți calitatea aerului local în zonele cu trafic intens, precum și extinderea zonelor sigure pentru pietoni și reducerea benzilor și a locurilor de parcare. Pe străzi vor fi construite piste pentru biciclete, vor fi ridicate corturi temporare și zone pentru evenimente, vor apărea  locuri de joacă.

„Natura poate înlocui parțial infrastructura costisitoare și poluantă”, spune compania. „De exemplu, restabilirea permeabilității solului ori de câte ori este posibil va crea zone de agrement verzi, zone pentru natura sălbatică și benzi tampon pentru a crește infiltrarea apei. Construirea bazinelor de drenaj pe locul fostelor șanțuri din Piața Concord va filtra poluanții și va colecta apa de ploaie. Astfel, ecosistemul viu al Champs Elysees va acționa ca un purificator de aer, absorbind CO2, minimizând praful, răcind aerul și restaurând habitatele faunei sălbatice pentru a crește biodiversitatea urbană ”, a spus proiectul într-un comunicat de presă.

În cadrul faimosului sens giratoriu Place de l’Etoile, numărul de benzi de circulație va fi redus de la 11 la 7, iar grădinile existente pe Champs Elysees vor fi îmbunătățite. Piața Concorde va fi, de asemenea, transformată cu copaci, grădini terasate și o piscină.

Cu toate acestea, lucrările nu vor începe până la Jocurile Olimpice de vară din 2024 la Paris. Proiectul urmează să fie finalizat în 2030 și are un buget de 250 de milioane de euro, potrivit The Guardian. Proiectul în sine face parte doar dintr-un program mai larg care include ecologizarea orașului în ansamblu, de la străzi obișnuite până la zona din jurul Turnului Eiffel.