Deconectarea camerei în timpul apelurilor online reduce emisiile de dioxid de carbon

Serviciile online și rețelele sociale, deși indirect, influențează emisiile de dioxid de carbon din atmosfera Pământului. Oprirea camerei în videoconferință și descărcarea unui video în format standard, nu în rezoluție înaltă, s-au dovedit a reduce emisiile asociate cu mai mult de 90%, menționează un studiu publicat în revista Resources, Conservation and Recycling.

Trecerea la telecomunicații și divertisment online a amplificat amprenta de carbon a acestor activități, potrivit unui nou studiu. Oamenii de știință au demonstrat că deconectarea camerei în timpul conversațiilor online și reducerea calității video pot reduce impactul acestor platforme asupra mediului.

În ciuda scăderii record a emisiilor globale de dioxid de carbon în anul 2020, generată de pandemie, transferul muncii la distanță și divertismentul la domiciliu, continuă să aibă un impact semnificativ asupra mediului, datorită stocării și transmiterii de date pe internet în întreaga lume.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue, Universitatea Yale și Institutul de Tehnologie din Massachusetts au analizat amprenta de carbon a serviciilor online și a diferitelor rețele sociale. Se estimează că Netflix și alte cinematografe online sunt cele mai puțin ecologice, cu o medie de aproximativ 450 de grame de CO2 emise pe oră, în procesul de utilizare. Netflix este urmat de Zoom și alte programe de videoconferință: într-o oră de funcționare, peste 150 de grame de dioxid de carbon sunt eliberate indirect în atmosferă.

Oamenii de știință au analizat modalități de a soluționa această problemă și au ajuns la concluzia că oprirea camerei în timpul apelurilor online poate reduce emisiile cu 96%. Acest lucru se datorează faptului că transmiterea semnalului video și stocarea înregistrărilor de apeluri necesită utilizarea a mai multă energie electrică decât pentru aceeași manipulare cu variantele audio.

Purdue University/Kayla Wiles

Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că, cu cât utilizează un serviciu mai multe videoclipuri, cu atât generează mai multe emisii în mod indirect. Deci, potrivit oamenilor de știință, dacă descărcați emisiuni TV și filme în rezoluție standard, puteți reduce amprenta de carbon a cinematografelor online cu 86%. Prelucrarea datelor folosește multă energie electrică și orice producție de energie electrică are consecințe asupra mediului, reducerea ratei dedescărcare a datelor micșorează daunele aduse mediului.