A fost stabilit un nou record de temperatură pentru anul 2020

O echipă internațională de oameni de știință a stabilit că încălzirea oceanelor a atins noi niveluri record în 2020. Cercetătorii au înregistrat cea mai ridicată temperatură din 1995 în apa de mare de până la doi kilometri adâncime, afirmă un articol publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences.

Cercetătorii au analizat datele privind temperatura și salinitatea oceanelor obținute de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică și de Centrul Național pentru Informații despre Mediu. S-a dovedit că în 2020 cele două mii de metri superioare ale Oceanului Mondial au absorbit cu 20 de zettajouli mai mult decât în ​​2019. Această cantitate de căldură este suficientă pentru a fierbe 1,3 miliarde de fierbătoare, fiecare conținând 1,5 litri de apă.

Mai mult de 90% din excesul de căldură din atmosfera Pământului este absorbit de oceane, astfel încât temperatura apei mării servește drept indicator al schimbărilor climatice. În același timp, încălzirea Oceanului Mondial rămâne în urmă cu câteva decenii în urma încălzirii atmosferei.