Pădurile tropicale braziliene au început să emită, nu să absoarbă dioxid de carbon

Climatologii au descoperit că pădurile tropicale din Brazilia, în anul 2013, au început să emită mai mult dioxid de carbon decât absorb. Un articol cu ​​descoperirea savanților a fost publicat de revista științifică Science Advances.

„Pădurile tropicale joacă un rol critic în fixarea dioxidului de carbon, dar nimeni nu a încercat să evalueze cu exactitate modul în care acest proces este afectat de arborii care vegetează în afara Amazonului. Observațiile noastre au demonstrat că cantitatea de carbon stocată în aceste păduri scade treptat, proces legat de viteza de absorbție a CO2, dar și de creșterea emisiilor sale „, scriu cercetătorii.

Pădurile tropicale amazoniene acoperă aproximativ 5,5 milioane km² și conțin 10% din carbonul stocat în toate organismele vii de pe Pământ. Pe lângă acestea, există multe alte păduri pe teritoriul Braziliei și al altor țări din America Latină, care sunt tăiate la fel de intens ca pădurile Amazonului, dar starea acestor păduri este aproape neexplorată.

Climatologii și ecologiștii conduși de profesorul Rubens Manuel dos Santos de la Universitatea Federală din Lavras (Brazilia) au completat această lacună în cunoștințele științifice. Într-un nou studiu, oamenii de știință au aflat cum s-a modificat biomasa a 32 de astfel de păduri tropicale din Brazilia între 1987 și 2020.

Oamenii de știință au analizat modul în care a fost legată creșterea concentrației de CO2 în atmosferă și rata de creștere a biomasei, precum și modul în care alți factori climatici și antropici, inclusiv scăderea precipitațiilor, secetele periodice și defrișările, au redus cantitatea de carbon stocat în aceste păduri. Pentru a face acest lucru, savanții au colectat mostre de lemn și sol din pădurile tropicale din Brazilia și au monitorizat, de asemenea, modul în care temperatura medie și precipitațiile din aceste regiuni ale țării s-au modificat. Folosind această statistică, climatologii au realizat  previziuni pe termen lung cu privire la cât de repede arborii absorbeau și eliberau CO2.

Aceste măsurători au stabilit că până în 2013, majoritatea pădurilor tropicale din Brazilia din afara Amazonului au absorbit mai mult dioxid de carbon decât au emis. Datorită acestui fapt, ele și-au mărit treptat biomasa. Ulterior, totul a mers invers și acum, în fiecare an, pădurile pierd aproximativ 130 kg de carbon la hectar.

Dos Santos și colegii săi au constatat că aceste pierderi au fost asociate cu o scădere a cantității de CO2 absorbit și cu o creștere a emisiilor sale în atmosferă. Primul indicator scade cu 2,6% în fiecare an, iar al doilea crește cu 3,4%. Potrivit climatologilor, speciile semi-foioase au fost mai puțin afectate de aceste procese, iar pădurile veșnic verzi sunt cele mai afectate.

Calculele cercetătorilor arată că principalul factor determinant al acestor pierderi a fost micșorarea precipitațiilor în toate regiunile Braziliei (aproximativ 10 mm în fiecare an), precum și valurile periodice de căldură și secetele asociate. În plus, oamenii de știință nu exclud posibilitatea ca unele dintre aceste pierderi să fie cauzate de un fel de concurență între arbori și liane pentru accesul la apă și lumină. Climatologii se așteaptă ca astfel de tendințe să se intensifice în următorii ani și decenii, pe măsură ce temperaturile și concentrațiile de CO2 cresc în aer. Acest lucru ar putea accelera și mai mult evacuarea dioxidului de carbon din pădurile tropicale ale Braziliei.

Cercetătorii au concluzionat că acest lucru ar trebui luat în considerare atât în ​​dezvoltarea modelelor climatice, cât și în dezvoltarea de măsuri care vizează salvarea pădurilor din America de Sud de degradare.