Oamenii de știință au stabilit temperatura la care durata de viață a arborilor este redusă dramatic

Climatologii au descoperit că, dacă temperatura medie a aerului crește peste 25,4°C, aceasta afectează negativ starea copacilor din tropice, reducându-le dramatic durata de viață. Un articol cu ​​rezultatele cercetării a fost publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences.

Oamenii de știință cred că încălzirea globală și creșterea concentrației de dioxid de carbon în atmosferă vor avea, în general, un efect benefic asupra plantelor. În cele mai multe cazuri, acest lucru va face fotosinteza mai eficientă, permițând plantelor să stocheze mai mulți nutrienți și să crească mai repede. Acesta este considerat un plus absolut pentru agricultură și supraviețuirea umanității. Totuși, astfel de considerații se bazează pe premisa că creșterea concentrației de CO2 în atmosfera Pământului nu va schimba altceva decât productivitatea plantelor. Studiile din ultimii ani demonstrează că, din cauza scăderii precipitațiilor și a numărului de polenizatori, precum și a creșterii numărului de dăunători, producția de măsline, cafea, porumb și multe alte plante se va micșora brusc în acest secol.

Într-un nou studiu, profesorul Manuel Gloor de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie) și colegii săi au descoperit un alt efect negativ asociat încălzirii globale. Pe parcursul studiului lor, au analizat structura inelelor copacilor la peste o sută de mii de copaci din diferite regiuni ale lumii.

Prin grosimea, culoarea, dar și alte caracteristici ale inelelor arborilor, se poate înțelege cât de repede au crescut, precum și ce factori negativi, inclusiv seceta și vremea rea, le-au influențat perioada de vegetație. Îndrumați de această idee, cercetătorii au comparat structura inelelor de arbori care cresc în diferite zone climatice.

S-a dovedit că în tropice, copacii au crescut de aproximativ două ori mai repede decât în ​​latitudinile temperate. În același timp, în medie, au trăit mult mai puțin: copacii tropicali – aproximativ 186 de ani, iar plantele din latitudini temperate au vegetat adesea până la 300.

După cum a arătat o analiză suplimentară, acest lucru sa datorat parțial faptului că durata de viață a copacilor a scăzut brusc dacă temperatura medie a aerului a crescut la 25,4 ° C. Climatologii încă nu pot spune exact de ce se întâmplă acest lucru. Ei presupun doar că acest proces are loc din cauza că, în astfel de condiții, plantele trebuie să cheltuiască mai multă apă și alte resurse pentru a răci frunzele și alte țesuturi.

Potrivit lui Gloor și colegilor săi, acest fenomen poate explica de ce copacii din Amazon au început să „moară” mai des în ultimii ani, chiar și atunci când se iau în considerare impactul negativ al secetei și consecințele defrișărilor sistematice. Oamenii de știință se așteaptă ca ceva similar să înceapă în curând în Bazinul Congo și în alte regiuni tropicale din Africa, unde temperatura medie a aerului nu a ajuns încă la 25,4 ° C.