Calitatea aerului s-a deteriorat în orașele britanice de când a început pandemia de coronavirus

Center for Cities, o organizație neguvernamentală britanică, a publicat un studiu care demonstrează că nivelurile de poluare a aerului din orașele britanice, care au scăzut în timpul primului lockdown, sunt acum mai ridicate decât înainte de începerea pandemiei.

Potrivit organizației, calitatea aerului s-a îmbunătățit în primăvară în 38% dintre orașele incluse în raport, dar acum în 80% din orașe concentrația de substanțe nocive este mai mare decât înainte de  pandemie. Autorii studiului au examinat calitatea aerului, în special concentrația de NO2, în 49 de orașe britanice, inclusiv Londra, Edinburgh, Manchester, Liverpool și Birmingham.

Analiștii de la Center for Cities  subliniază că, pe lângă alte efecte negative asupra sănătății umane, concentrația de NO2 din aer crește mortalitatea din COVID-19, după cum rezultă dintr-o serie de studii. În primăvară, au fost publicate mai multe cercetări, pe baza datelor din diferite țări și orașe, privind reducerea emisiilor nocive în atmosferă în timpul primului lockdown. Potrivit autorilor raportului, cercetările lor indică faptul că pandemia și trecerea multor persoane la munca de acasă nu reduc suficient poluarea aerului sau necesitatea unor măsuri de combatere a problemei.