OMM: Până în 2024 temperatura globală ar putea depăși nivelul pre-industrial cu 1,5 grade

Anul 2020 ar putea deveni unul dintre cei mai fierbinți ani din istoria observațiilor meteorologice, iar perioada din 2011 până în 2020 cel mai cald deceniu. Aceste afirmații se regăsesc într-un nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM),unde sunt co-autori  zeci de experți și organizații.

„Temperatura globală medie în 2020 va deveni cu 1,2 grade Celsius mai mare decât nivelul pre-industrial (1850-1900). Există o șansă de 20% ca până în 2024 să depășească temporar valoarea preindustrială cu 1,5 grade ”, a declarat șeful OMM Petteri Taalas.

Conform Acordului climatic de la Paris, valoarea de 1,5 grade este critică. Dacă o creștere a temperaturii medii globale cu 1,5 grade sau mai mult devine ireversibilă, aceasta va duce la consecințe catastrofale pentru planetă și locuitorii săi.

„Anii fierbinți record au coincis de obicei cu fenomenul natural al El Niño, așa cum a făcut-o în 2016. Dar acum ne confruntăm cu fenomenul La Niña, care de obicei duce la o scădere a temperaturii globale. Cu toate acestea, anul acesta nu a fost suficient pentru a opri căldura. La Niña, anul acesta se confruntă deja cu o căldură aproape record, comparabilă cu recordul anterior din 2016 ”, a adăugat Taalas.

Raportul, în special, subliniază că consecințele schimbărilor climatice, inclusiv căldura extremă, incendiile forestiere la scară largă, inundațiile, uraganele, nu fac decât să agraveze situația gravă asociată cu pandemia de coronavirus și să crească presiunea asupra sistemului de sănătate publică.

„Am văzut temperaturi extreme pe uscat, pe mare, în special în zona arctică. Incendiile sălbatice au cuprins vaste zone din Australia, Siberia, coasta de vest a Statelor Unite și America de Sud, iar norii de fum au acoperit întreaga planetă. Am asistat la un număr record de uragane în Atlantic, inclusiv uraganele fără precedent de categoria 4 din America Centrală, care au avut loc unul după altul în noiembrie anul curent ”, a amintit Taalas.

Raportul OMM afirmă că temperatura apei în oceane a crescut la un nivel record. Valurile de căldură au fost observate anul acesta în 80% din teritoriul său. Încălzirea globală duce nu numai la o creștere a temperaturii, ci și la o creștere a acidității apei, deoarece oceanul absoarbe o proporție semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon. Acest lucru provoacă daune grave ecosistemelor marine.

Experții amintesc, de asemenea, că, în ciuda încetinirii producției industriale asociate cu pandemia COVID-19 și carantină și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, concentrația de dioxid de carbon în atmosferă este încă foarte mare. Cu toate acestea, potrivit OMM, pandemia și schimbările care au avut loc  pot deveni un punct de plecare pentru măsuri mai decisive pentru reducerea emisiilor dăunătoare și combaterea încălzirii globale.