Secretarul general al ONU a criticat statele G20 pentru măsurile anti-criză mai puțin „verzi”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a criticat țările G20 pentru faptul că pachetele lor anti-criză, introduse pe fundalul pandemiei, au alocat cu 50% mai multe finanțări economiei combustibililor fosili decât programelor care au la bază energia verde.

„Redresarea trebuie să se alinieze obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) 2030 și Acordului climatic de la Paris”, a declarat Guterres reporterilor vineri înainte de participarea sa la summit-ul G20.

„Există semne îngrijorătoare. Începând din septembrie, pachetele de salvare din țările G20 au alocat cu 50% mai mult finanțare în sprijinul combustibililor fosili decât în ceea ce privește energia cu emisii reduse de carbon” – a declarat secretarul general al ONU.

El a numit-o nebunie „a împrumuta bani pentru a încălzi „planeta care trăiește din timpul împrumutat”. „Avem știri încurajatoare pe frontul climatic”, a spus Guterres. „O coaliție de state imensă și în creștere care optează pentru zero emisii până în anul 2050 începe să prindă contur.”