ONU a anunțat reducerea utilizării plasticului la nivel global

Datorită unei inițiative globale a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu , utilizarea materialelor plastice în lume este în scădere iar utilizarea materialelor reciclate este în creștere. Potrivit experților, conținutul materialelor reciclate din ambalajele de plastic a crescut cu 22% în 2019, iar utilizarea materialelor de ambalare reutilizabile – cu 0,1%.

Acest lucru este afirmat într-un nou raport UNEP cu privire la progresele realizate de-a lungul anului în cadrul inițiativei globale „Noua economie a materialelor plastice”, potrivit centrului de știri al ONU.

Noua inițiativă pentru economia materialelor plastice este susținută de Fundația Ellen MacArthur. Zeci de companii mari din întreaga lume participă, inclusiv: Apple, Burberry, H&M, Hewlett Packard, L´OCCITANE, L´OREAL, Nestle, PepsiCo, Starbucks, Tetra Pak, Coca Cola, Walmart, guverne ale mai multor țări – de exemplu, Marea Britanie, Franța, Noua Zeelandă și Mexic, precum și autoritățile din unele orașe – Austin, Buenos Aires, Ljubljana și Copenhaga.

Scopul principal al inițiativei este de a reduce utilizarea plasticului și de a crea un flux eficient de reciclare. Țările și companiile încearcă, de asemenea, să elimine utilizarea materialelor plastice toxice, cum ar fi PVC, și a produselor din plastic de unică folosință, cum ar fi pungi, căni sau paie pentru băut.

„După cum vedeți în raportul nostru, guvernele iau măsuri, soluționând cele mai frecvente probleme, inclusiv printr-o abordare politică multilaterală, atunci când, de exemplu, introduc simultan un sistem de răspundere extinsă pentru producători, scutiri de impozite și practici de achiziții publice”, a declarat  purtătoarea de cuvânt a UNEP Ligia Noronya.

„Îndemnăm și alte guverne să urmeze exemplul și să înceapă să lucreze îndeaproape împreună la nivel global”, a adăugat ea.