Pentru prima dată în Australia au fost observate „albinele nocturne”, care colectează nectar noaptea

Entomologul James Dory și colegii de la Universitatea Flinders din Adelaide au descoperit albine care colectează nectar noaptea. Oamenii de știință au găsit insectele în nordul regiunii Queensland în pădurea tropicală Daintree. Albinele nocturne reprezentau două specii autohtone: Reepenia bituberculata și Meroglossa gemmata.

„Știm că albinele se hrănesc mai ales în timpul orelor calde și de zi – de obicei nu le place să caute alimente când este frig, umed, întunecat sau prea cald”, – a declarant James Dory.

S-a crezut multă vreme că unele albine pot extrage nectar noaptea în Australia, dar acest lucru s-a bazat pe dovezi destul de circumstanțiale, afirmă Dory. Nu a existat nici o dovadă documentară că  albinile pot colecta nectar noaptea, dar acum acest lucru este demonstrat oficial.

Cercetătorii și-au propus să stabilească dacă albinele nocturne au modificări fizice în comparație cu albinele care extrag nectarul în timpul zilei. Au studiat macrofotografii a 75 de indivizi din 68 de specii de albine, analizând structura ochilor, capului și corpului.

Albinele, ca majoritatea insectelor, au atât ochi compuși (pe partea laterală a capului), cât și ochi simpli (trei ochi mici în mijlocul capului) sensibili la lumină. Cercetătorii au descoperit că atât ochii complecși, cât și cei simpli ai „albinelor de noapte” erau mai mari.

„Am constatat că aceste albine adaptate la lumină slabă tindeau să aibă ochi mai mari.” – spune James Dory

Low light – albinele care se hrănesc în lumină slabă; facultative – poate colecta nectarul atât în ​​iluminarea redusă, cât și în cea normală; diurnal – se hrănesc exclusiv în timpul zilei
James Dorey

Cercetătorii cred că corpul mai mare și ochii mai mari ajută albinele nocturne să-și regleze mai bine temperatura în condiții mai reci. Echipa speră că această tehnică de analiză a imaginii poate fi utilizată în viitor pentru a detecta alte tipuri de albine nocturne, fără a fi nevoie să le caute în întunericul pădurii. În viitor, oamenii de știință intenționează să afle cum aceste creaturi se pot adapta la încălzire în viitor.

„Poate că albinele nocturne vor beneficia de un climat mai cald, deoarece abilitățile lor le permit să se hrănească pentru perioade mai lungi de timp. Dacă acesta din urmă este adevărat, atunci aceste albine pot deveni polenizatori mai importanți decât albinele de zi ”, conchide Dory.

Între timp, una dintre consecințele schimbărilor climatice a fost apariția țânțarilor în Antarctica – pentru prima dată în întreaga istorie a observațiilor.