Experții au enumerat speciile de pești care pot conține doze mari de mercur

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au enumerat principalele specii de pești care conțin mercur, un element chimic  dăunător sănătății.

Conform cercetărilor, în legătură cu majorarea temperaturii oceanelor, în pești și crustacee se înregistrează o creștere a concentrației de mercur, scrie La Vanguardia. Cu toate acestea, potrivit nutriționistului și psihologului sanitar Alejandro Bera, mercurul dăunează sistemului neurologic doar atunci când este consumat în doze mari.

Oamenii de știință de la Universitatea din Murcia au descoperit că cel mai mult mercur dintre europeni se găsește în organismele spaniolilor, deoarece aceștia sunt foarte pasionați de bucatele din peștele-spadă. Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară nu a recomandat consumul acestui pește, precum și al tonului, sau rechinului, pentru copii și femei însărcinate.

Experții cred că cea mai mare parte de mercur se elimină din pește pe parcursul preparării la bucătărie. În același timp, peștele este  bogat în seleniu și grăsimi care neutralizează efectele nocive ale mercurului.