Savanții afirmă: Chiar și liliecii își mențin distanța socială atunci când se îmbolnăvesc

Liliecii, a căror faimă a fost pătată în această primăvară de COVID-19, au uimit savanții cu un comportament unic: liliecii se distanțează atunci când se îmbolnăvesc, susțin specialiștii de la Universitatea din Ohio într-un articol publicat  de revista Scince alert. Oamenii de știință au fost interesați în primul rând de comportamentul liliecilor în sălbăticie, deoarece în captivitate au observat toate măsurile de carantină.

Pentru studiu, savanții au analizat datele unui grup de 31 de lilieci din America Latină – o colonie care trăiește într-o scorbură a unui copac. 16 dintre din cei 31 de indivizi au fost injectați cu o substanță pentru a stimula sistemul imunitar, ceea ce a făcut animalele să se simtă rău timp de câteva ore, dar substanța nu a cauzat boli reale. Alți 15 lilieci au fost injectați cu un placebo cu apă sărată.

Au fost atașați senzori de mici dimensiuni de spatele cu blană care monitorizau comportamentul subiecților la fiecare două secunde. Prin puterea semnalului asociat, oamenii de știință au putut determina când doi lilieci au intrat în contact strâns unul cu celălalt și cât a durat.

Conform rezultatelor studiului, liliecii „bolnavi” erau mai puțin conectați social cu partenerii lor sănătoși. În primele 6 ore, animalul „infectat” a avut, în medie, cu 4 contacte mai puține. În plus, timpul de contact în sine a fost redus cu 25 de minute. După încetarea efectului substanței, liliecii „bolnavi” au revenit la comportamentul lor normal.