Grosimea gheții arctice s-a înjumătățit în ultimii 40 de ani

În ultimii 40 de ani, grosimea gheții din Arctica a scăzut la jumătate, în timp ce temperatura medie a aerului în timpul iernii a crescut cu zece grade. Acest lucru este demonstrat de datele expediției internaționale Mosaic, în cadrul căreia se studiază clima din partea centrală a zonei arctice, relatează serviciul de presă al Institutului de Cercetare Arctică și Antarctică  din Sankt Petersburg.

Programul anual de cercetare de lângă Polul Nord a fost realizat pe spărgătorul de gheață Polarstern și s-a încheiat pe 12 octombrie. Pe parcursul cercetării, oamenii de știință au asistat la o scădere a cantității de gheață arctică. Astfel, căpitanul navei Thomas Wunderlich a remarcat că pe drumul spre nord a fost „deosebit de impresionat” să vadă zone de apă deschisă și gheață ușor de trecut chiar și la Polul Nord. „Nu ne-am blocat niciodată și am reușit să trecem ruta către nordul Groenlandei,  mai devreme această zonă era cunoscută pentru gheața sa masivă, practic impracticabilă”, citează serviciul de presă al universității ruse.

Cercetătorii au sugerat că informațiile pe care le-au colectat ar putea fi utilizate pentru a lua decizii politice fundamentale cu privire la protecția climei.

Anterior, oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga din Danemarca au descoperit că gheața de mare din Arctica se topește mai repede decât se credea anterior. Potrivit cercetărilor lor, foarte curând gheața din Oceanul Arctic poate dispărea complet.