În viitor au fost prognozate secete catastrofale globale

Oamenii de știință au prezentat un studiu potrivit căruia emisfera sudică a Pământului se va confrunta în viitor cu secete mai lungi și mai severe. Ei estimează că precipitațiile anuale ar putea scădea cu 30% față de nivelul actual. Comunicatul de presă al articolului, a fost publicat în Scientific Reports și este postat pe Phys.org.

În cadrul unui scenariu fezabil despre schimbările climatice, între 2050 și sfârșitul secolului, temperaturile medii globale vor crește cu trei grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, dacă nu se reduc emisiile de carbon. Un tipar similar a fost observat la mijlocul pliocenului acum trei milioane de ani, când nivelurile de dioxid de carbon atmosferic erau de 400 ppm și temperaturile de la suprafața mării la latitudini ridicate erau cu nouă grade mai calde în emisfera nordică și patru grade în emisfera sudică.

Rezultatele modelării prezic că, în acest caz, vor exista modificări notabile ale cantității de precipitații de vară în centura subtropicală comparativ cu nivelurile preindustriale. Ca urmare, tropicele și subtropicile din emisfera sudică vor fi supuse secetelor catastrofale.

Potrivit unui raport publicat în iulie de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), temperatura globală medie ar putea crește cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2024, mult mai devreme decât au anticipat oamenii de știință. În următorii cinci ani, inundațiile pe scară largă și secetele amenință diferite regiuni ale Pământului.