Airbus lansează trei concepte de avioane cu zero-carbon emisii

Airbus a dezvăluit trei concepte de avioane viitoare care nu vor emite dioxid de carbon în timpul zborului. Pentru aceasta, compania intenționează să treacă la hidrogen ca principal combustibil, scrie avianews.com.

Primele două aeronave sunt similare cu avioanele existente. Unul dintre aceștia va funcționa pe motoare cu reacție și va putea transporta 120-200 de pasageri pe o distanță de până la 3.700 km. Este planificat transportul hidrogenului sub formă lichidă în coada căptușelii din spatele peretelui, ceea ce asigură etanșarea salonului.

A doua versiune a avionului se va baza pe o aeronava regională existentă cu turbopropulsie. Airbus se așteaptă ca acest tip de aeronavă să poată zbura până la 1.800 km și să transporte până la 100 de pasageri.

Al treilea concept de „aripă zburătoare” este nou pentru aviația civilă și nu este utilizat în prezent pentru transportul comercial. Se presupune că întregul fuselaj va fi o aripă, în interiorul căreia va găzdui un salon pentru 200 de pasageri și rezervoare de combustibil. Airbus subliniază că acest concept permite amenajări diferite ale cabinei și amplasarea rezervoarelor de combustibil.

Conceptele prezentate reprezintă punctul de plecare pentru cercetări suplimentare pentru a crea o aeronavă care nu emite dioxid de carbon. Prin urmare, versiunea finală a avioanelor, dacă proiectul devine realitate, poate diferi semnificativ de concepte.

Airbus se așteaptă ca aeronavele cu hidrogen să intre în serviciul comercial în 2035, dar recunoaște că utilizarea lor va necesita modificări semnificative ale infrastructurii aeroporturilor.