În Marea Britanie, eco-activiștii au blocat vânzarea mai multor ziare influente

Organizația Extinction Rebellion a împiedicat vânzarea unui număr mare de ziare britanice influente, inclusiv The Times, Daily Telegraph și The Sun. Zeci de activiști au blocat magazinele și tipografiile din apropierea Londrei și Liverpool deținute de magnatul media Rupert Murdoch, împiedicând livrarea ziarelor la punctele de vânzare și către abonați, titrează Deutsche Welle. Poliția a reținut cel puțin 72 de persoane.

Într-o declarație, Extinction Rebellion a indicat indiferența publicațiilor respective de a reflecta temeinic situația climatică și de mediu. Mitingul face parte dintr-o campanie de protest de 10 zile care a început pe 1 septembrie, în care mișcarea intenționează să ceară acțiuni mai decisive împotriva schimbărilor climatice.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a criticat acțiunea ecologiștilor, numind-o „complet inacceptabilă”, deoarece activiștii intenționau să limiteze accesul publicului la știri.

„O presă liberă este vitală pentru a cere guvernelor și altor instituții să dezbată în prim plan subiecte care sunt esențiale pentru viitorul țării noastre, inclusiv lupta împotriva schimbărilor climatice”, a scris el pe Twitter. La rândul său, ministrul de interne Priti Patel a calificat incidental drept „un atac asupra presei libere, societății și democrației”