Prețul pungilor din plastic în magazinele din Marea Britanie se va dubla

Din aprilie 2021, guvernul britanic a decis să dubleze costul pungilor din plastic din magazine, în legătură cu un program de eliminare completă a plasticului de unică folosință până în 2042, titrează luni BBC Broadcasting Corporation.

Potrivit acesteia, după creșterea prețului pungilor de plastic în Anglia în anul 2015, doar în această regiune a regatului „a fost posibilă reducerea utilizării unor astfel de pungi pentru cumpărături” cu 15 miliarde de bucăți. „Vrem să mergem mai departe și să reducem în continuare risipa inutilă pentru a restabili mediul înconjurător”, a declarat ministrul mediului, alimentației și dezvoltării rurale, George Eustis.

Până la 1 aprilie 2022, este planificată introducerea unei taxe speciale pentru toate tipurile de ambalaje din plastic, în care conținutul reciclat va fi sub 30%. Fondurile primite în acest mod în buget vor fi utilizate pentru soluționarea problemei produselor nereciclabile din plastic și deșeurilor din plastic.

Cei mai mari comercianți cu amănuntul din Marea Britanie, inclusiv Tesco, Asda și Iceland, au anunțat anterior că nu vor folosi saci din plastic în magazinele lor. Astfel, angajații serviciului de livrare Tesco vor oferi clienților  bunuri din recipiente speciale reutilizabile. Acest pas va economisi aproximativ 250 de milioane de pungi din plastic și aproximativ 20 de tone de plastic anual.

În Marea Britanie se utilizează în fiecare an peste 2,26 milioane  tone de ambalaje din plastic, marea majoritate fiind realizate nu din plastic reciclat, ci din produse noi fabricate. Potrivit estimărilor Fondului Mondial pentru Natură, dacă această tendință va continua, până în 2030  cifra respectivă va crește cu încă un milion de tone.