Aproximativ 700 km fără odihnă: un nou record forțat al unui urs polar

Un urs polar a înotat  687 km fără pauză. Ursul a realizat un astfel de record înotând  9 zile în Marea Beaufort. Cercetătorii care studiază urșii polari din Marea Beaufort susțin că motivul recordului forțat a fost schimbările climatice.

 „După cum știm, pe parcursul vieții urșii polari înoată dinspre ghețarii aflați în derivă spre gheața atașată de țărm în căutarea pradei și a locurilor pentru popas și odihnă. Dar, deoarece gheața de mare se topește rapid din cauza creșterii temperaturii, urșii polari trebuie să parcurgă distanțe din ce în ce mai mari, riscând sănătatea și viața puiilor lor”, a declarant unul dintre cercetători

Cu ajutorul unui guler GPS, cercetătorii, care au studiat această ursoaică timp de două luni, au putut să o urmărească pe parcursul întregii sale „călătorii”. Când în cele din urmă femela a ajuns la gheață, s-a dovedit că a pierdut 20% din greutatea ei (aproximativ 48 kg). Deplasarea a devenit fatală pentru ursulețul ei de un an, slăbit de foame.

Urșii polari la moment reprezintă o specie vulnerabilă, deoarece schimbările climatice globale sunt o amenințare semnificativă pentru habitatul lor.