Bloomberg: Indienii din Alaska vor încerca prin tribunal să interzică forajul în rezervație

Reprezentanții popoarelor indigene din Alaska intenționează să conteste planurile administrației președintelui american Donald Trump de a permite forarea  petrolului pe teritoriul rezervației din Alaska. Aceștia intenționează să depună un proces la Judecătoria din Alaska pentru ca vânzarea licențelor de foraj din statul de nord-est să fie oprită, întrucât agențiile federale, în opinia lor, au subestimat impactul forajului în Rezervația Arctică Națională, rezervație, care acoperă o suprafață de peste 78 de mii de km pătrați; scrie Bloomberg.

Potrivit agenției, Comitetul de coordonare a indienilor Gwich’in, care reprezentă populația indigenă din Alaska și Canada, intenționează să meargă în instanță. Este vital pentru ei să protejeze renii răspândiți în zona bazinului râului  Porcupine, iar zona care urmează a fie forată este situată pe traseul de migrație a acestora. Directorul executiv al comitetului de coordonare, Bernadette Dementeff, potrivit Bloomberg, s-a angajat să continue lupta împotriva planurilor de foraj din zonă. „Modul nostru de viață, securitatea alimentară și existența noastră nu pot fi negociate”, a subliniat ea.

În 2017, Congresul SUA a adoptat o lege, conform căreia două licitații pentru vânzarea drepturilor de foraj pe o suprafață de aproximativ 1,8 mii de metri pătrați ar trebui să aibă loc până la 22 decembrie 2024. Săptămâna trecută, Departamentul de Interne al SUA, care supraveghează exploatarea resurselor naturale, a decis extinderea zonei în care poate fi realizat forajul. După cum a menționat agenția Bloomberg, rezervele de petrol recuperabile în această zonă pot ajunge la 11,8 miliarde de barili.