Încălzirea globală a desincronizat ciclurile de viață ale albinelor și plantelor cu flori

Creșterea temperaturilor medii anuale în Statele Unite a dus la faptul că ciclurile de viață ale plantelor cu flori și ale albinelor nu sunt sincronizate. La această concluzie au ajuns ecologiștii americani, ale căror rezultate au fost publicate în revista științifică Ecology Letters.

„Perioada ieșirii albinelor din hibernare s-a transferat odată cu începutul procesului de topire a zăpezii, de asemenea a suferit schimbări și perioada când albinele sunt răspândite numeric la maximum. Schimbările climatice au afectat într-o măsură mai mică plantele cu flori”, a declarat Rebecca Irwin, profesor de la Universitatea din Carolina de Nord (SUA) și unul dintre autorii studiului.

În ultimii nouă ani, Rebecca Irwin a cercetat cum s-a schimbat comportamentul și ciclul de viață al albinelor și al florilor pe care le polenizează, și care vegetează în diferite regiuni ale Munților Stâncoși.

În cea mai mare măsură, încălzirea globală afectează doar versanții munților și regiunilor prepolare. Studiind modul în care comportamentul polenizatorilor și a plantelor cu flori variază la altitudini diferite, oamenii de știință au sperat să înțeleagă cum creșterea temperaturii în viitor, în zonele joase, ar afecta relația dintre vegetație și insecte.

Irwin și colegii ei au urmărit albinele sălbatice în 18 zone diferite din Colorado. Ecologiștii au ajuns la concluzia că polenizatorii și plantele reacționează cu diferită viteză la debutul timpuriu al primăverii și la alte efecte ale încălzirii globale. În plus, savanții au descoperit că anumiți factori, precum momentul în care zăpada a început să se topească, a influențat comportamentul albinelor mult mai mult decât alte manifestări ale schimbărilor climatice.

O astfel de „desincronizare” a ciclurilor de viață ale plantelor și ale albinelor, după cum remarcă cercetătorii, poate duce la începerea perioadei de înflorire maximă a plantelor, înainte ca albinele să ajungă la numărul lor optim, când încep să colecteze activ nectarul. Acest lucru va afecta negativ atât supraviețuirea insectelor în sine, cât și a plantelor.

Pe de altă parte, după cum subliniază Irwin, nu este încă clar modul în care  astfel de discrepanțe vor afecta albinele și plantele pe termen lung. Pe de o parte, ambele se pot adapta la aceste schimbări ale ciclurilor de viață, iar pe de altă parte, rata schimbărilor climatice poate fi prea rapidă pentru ca acest lucru să se întâmple, au rezumat ecologiștii.