Oamenii de știință au stabilit locul de pe Pământ cu cea mai mare diversitate de plante

29 de specialiști în botanică din 19 țări au identificat locul de pe Pământ cu cea mai diversă flora – aceasta este cea mai mare insulă tropicală a Noii Guinee din Oceanul Pacific. Savanții au ajuns la această concluzie după o analiză cuprinzătoare a plantelor insulei, potrivit publicației Nature, relatează  https://hromadske.ua/.  În total, cercetătorii au reușit să stabilească pe insulă peste 13,6 mii de specii de plante diferite, dintre care două treimi sunt endemice – adică cele care nu se găsesc nicăieri în altă parte pe Pământ. Noua Guinee are cu 19% mai multe specii de plante decât Madagascar, care până acum era considerat locul cu cea mai diversă floră. În același timp, după cum afirmă cercetătorii, nu toată fauna a fost analizată în Noua Guinee. Aceștia prognozează că alte patru mii de specii de plante noi vor fi descoperite pe insulă în următorii 50 de ani.

 „Acesta este un paradis plin de viață”, astfel  descrie Noua Guinee, coautorul Rodrigo Camara-Leret de la Universitatea din Zurich din Elveția.

Noua Guinee este o insulă din Oceanul Pacific, situată la nord de Australia. Teritoriul său este împărțit în două părți: partea de vest, parte a Indoneziei – provinciile Papua și Papua de Vest, iar partea de est reprezentă statul independent al Papua Noua Guinee. Suprafața Noii Guinee este de 786.000 de kilometri pătrați. Este a doua cea mai mare insulă din lume (după Groenlanda) și cea mai mare insulă tropicală din lume. Este, de asemenea, cea mai muntoasă insulă , cu vârfuri acoperite de zăpadă care se află la înălțimea de cinci kilometri. Noua Guinee este o insulă relativ tânără, a cărei bază a florei și faunei a apărut în ultimele câteva milioane de ani. Cercetarea științifică a insulei a început în 1700, dar abia acum cercetătorii au reușit să întocmească o listă mai mult sau mai puțin completă a plantelor sale. Unii dintre autorii studiului au trait în mijlocul naturii pe insulă zeci de ani, iar alții dintre ei au studiat o singură specie vegetală specifică de-a lungul întregii activități științifice.