În Vietnam populația de elefanți este în scădere rapidă

Populația de elefanți din Vietnam este în scădere rapidă. Dacă la începutul anilor ’90 numărul lor în jungla țării era estimat în mii, acum rămân doar aproximativ 150 dintre acestea.

Conform calculelor Institutului Vietnamez de Ecologie și Bioresurse, în urmă cu aproximativ 30 de ani, peste 2 mii de elefanți sălbatici trăiau în țară, unde se simțeau excelent în condiții naturale. Acum, populația lor din Vietnam a devenit una dintre cele mai mici dintre țările din sud-estul Asiei – nu mai mult de 150 de animale. În următorul deceniu, acestea pot dispărea complet. Elefanții au fost păstrați în principal în mai multe provincii din Vietnam – Daklak, Zyalai, Kuangnam, Hachinh, Ngean și Thanh Hoa.

Daune grave ale numărului de elefanți din republică au fost cauzate ca urmare a activității economice iraționale a oamenilor, precum și exterminarea lor de către braconieri. Habitatele tradiționale ale acestor animale – poalele împădurite – sunt arse și golite pentru a cultiva plantațiile de ceai, cafea și alte culturi. Privați de habitatul lor obișnuit, elefanții „migrează” în căutarea de noi locuri de trăi, ceea ce afectează negativ capacitățile lor de reproducere ce duce adesea la moarte.

Ecologii vietnamezi consideră o mare problemă păstrarea și creșterea populației acestor animale în republică. Pentru a o rezolva, în urmă cu câțiva ani a fost creată o rezervație specială pentru elefanți, în provincia Daklak. Angajații acestei rezervații monitorizează viața de zi cu zi a elefanților în sălbăticie și dezvoltă programe care permit animalelor  condiții pentru existență și reproducere în siguranță. Până în prezent, datorită acestor eforturi, a fost posibilă reducerea ușoară a ratei de declin a numărului de elefanți.