Arabia Saudită lansează cea mai mare producție de hidrogen „verde” din lume

ACWA Power, Air Products și Zona Economică Specială a Arabiei Saudite NEOM au format un consorțiu al cărui obiectiv este crearea producției în masă de hidrogen „verde”. Facilitatea de 5 miliarde de dolari va produce 650 de tone de hidrogen pe zi pentru a-l exporta „pe piețele globale”.

Pentru producția de hodrogen vor fi utilizați electrolizarii Thyssenkrupp și „mai mult de 4 GW de sisteme solare, eoliene și sisteme de stocare a energiei”. Saudi ACWA Power este unul dintre cei mai mari jucători din lume în domeniul energiei regenerabile. De asemenea, compania va produce azot prin separarea aerului folosind tehnologia Air Products și 1,2 milioane tone de amoniac „verde” pe an.

„Suntem onorați și mândri să lucrăm cu ACWA Power și NEOM și să folosim tehnologie modernă pentru a transforma visul omenirii cu o energie curată 100% în realitate”, a declarat Seyfi Gasemi, președinte și CEO Air Products. Producția la uzina NEOM ar trebui să înceapă în anul 2025, au declarat partenerii într-un comunicat. Hidrogenul „verde” este un subiect fierbinte, este considerat aproape principalul element al soluției „finale” a problemelor de decarbonizare. Proiecte-pilot în domeniul hidrogenului „verde” sunt implementate în întreaga lume. Creșterea este o condiție necesară pentru reducerea costului electrolizei, iar un proiect atât de mare este, fără îndoială, important pentru extinderea și accelerarea perspectivelor de piață pentru gazele „verzi”. În plus, Arabia Saudită poate oferi prețuri extrem de mici pentru energia solară, ceea ce va spori și mai mult competitivitatea H2 „verde”  în acest caz.