„Vom rămâne fără pește”: oamenii de știință prevăd extincția majorității speciilor de pești până în anul 2048

„Până în 2048, vom rămâne fără pește”, afirmă oceanografii și economiștii din America de Nord, conform unui articol al revistei Science. „Conform analizei noastre, dacă nu se produc anumite schimbări, atunci, în baza situației actuale, este prognozată o amenințare serioasă pentru a oferi lumii produse alimentare, apă de coastă de calitate și stabilitatea ecosistemului, ceea ce va afecta generațiile actuale și viitoare.”

Modificarea stării mărilor epuizează de fapt ecosistemul oceanelor, periclitând aprovizionarea cu hrană locuitorilor planetei noastre. Dacă nu se va face nimic, atunci speciile care locuiesc în mare vor dispărea peste 20 de ani „, spun oamenii de știință. O astfel de scădere accelerată a numărului de animale marine, este o consecință a pescuitului excesiv și a poluării mărilor, care au devenit un adevărat depozit de deșeuri.

Efectul opus este, de asemenea, destul de real, deoarece orice specie care și-a restabilit nivelul normal de reproducere întărește sănătatea și stabilitatea oceanelor, precum și îmbunătățește capacitatea acestora de a rezista la șocuri precum poluarea și încălzirea globală.

„Toate aceste date demonstrează, de asemenea, că înainte de a fi prea târziu, tendințele actuale pot fi în continuare oprite”, oamenii de știință evaluează situația și adaugă, „în acest moment, zonele marine protejate alcătuiesc mai puțin de 1% din mările și oceanele planetei”.