Savanții au identificat locul cu cel mai curat aer de pe Pământ

Oamenii de știință au descoperit regiunea cu cel mai curat aer de pe planetă. S-a demonstrat că cel mai pur aer  există doar în zona Oceanul de Sud, care înconjoară Antarctica, titrează CNN, iar studiul a fost publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences.

Datorită activităților umane de pe planetă, există foarte puține locuri cu aer curat. Oamenii de știință din SUA și Australia au sugerat că poate fi găsit, de exemplu, în zona Oceanului de Sud, care spală coasta Antarcticii. Pe o navă specială, au călătorit de la insula australiană Tasmania spre sud până la gheațarii Antarcticii, preluând probe de aer pe tot parcursul traseului.

Ulterior, cercetătorii au studiat compoziția bacteriilor din probe. Oamenii de știință au descoperit că microbii au nimerit în aer direct din ocean. Acest lucru sugerează că în aerul stratului de delimitare atmosferică, situat la nivelul norilor inferiori de deasupra Oceanului de Sud, nu există particule de aerosoli care sunt formate ca urmare ale activității umane. „Aerosolii care determină proprietățile norilor de peste Oceanul de Sud sunt strâns legați de procesele biologice care au loc în el. Antarctica este probabil izolată de răspândirea microorganismelor din părțile de sud ale uscatului”, a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Thomas Hill. În general Oceanul de Sud este unul dintre puținele locuri de pe Pământ care este minim afectat de activitățile umane.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *