Pentru prima dată în 20 de ani, creșterea globală a energiei verzi va încetini

Creșterea globală a noilor capacități de energie regenerabilă va încetini anul acesta pentru prima dată în 20 de ani. Situația va începe să se îmbunătățească abia anul viitor, titrează Reuters.

Conform prognozei Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), în 2020 vor exista mai puține turbine eoliene, centrale solare și alte instalații care produc electricitate regenerabilă în lume, deoarece cererea de energie în sectoarele comerciale și industriale a scăzut iar problemele legate de logistică din cauza coronavirusului întârzie dezvoltarea proiectelor.

„Țările continuă să construiască noi turbine eoliene și centrale solare, dar mult mai lent”, a declarat Fatih Birol, director executiv AIE. Potrivit raportului AIE, anul acesta capacitățile de energie regenerabilă se vor ridica la 167 de gigawati (GW), ceea ce este cu 13% mai puțin decât anul trecut. Cu toate acestea, capacitatea globală totală a surselor de energie regenerabilă este de așteptat să crească cu 6% în 2020.

Unele dintre motivele principale ale acestui scenariu sunt întârzierile în industria construcțiilor din cauza perturbărilor în lanțul de aprovizionare, măsurile de carantină, de blocare și distanța socială, precum și problemele de finanțare. Conform prognozelor AIE, anul viitor numărul surselor regenerabile de energie se va recupera la nivelul atins în 2019. În același timp, creșterea totală în 2020 și 2021 va fi cu 10% mai mică decât a fost prevăzut înainte de izbucnirea pandemiei. Anterior, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că războiul global al prețurilor pe piața petrolului va afecta, de asemenea, negativ dorința țărilor de a trece la energie curată.