Studiu: Până la sfârșitul secolului, nivelul mării va crește cu un metru.

Climatologi cu renume consideră că nivelul Oceanului Mondial va crește cu mai mult de un metru până la sfârșitul secolului și cu 5 metri până în anul 2300, dacă guvernele lumii nu respectă  Acordul de la Paris și alte tratate pentru combaterea încălzirii globale. Oamenii de știință și-au publicat studiul în revista științifică Climate and Atmospheric Science.

„Studiul nostru se bazează pe opiniile a peste o sută de experți notorii din domeniul climatologiei și creșterii nivelului mării. Studiul subliniază că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este esențială pentru ca acest indicator să crească cât mai lent”, a comentat unul dintre autorii săi, profesorul asociat de la Maynooth University  (Irlanda) Niamh Cahill.

Aproape toți climatologii nu au nicio îndoială că încălzirea globală există și că aceasta va schimba radical imaginea planetei dacă nu se menține creșterea temperaturii la aproximativ 1,5 ° C. Acest lucru este demonstrat nu numai de sute de modele ale climatului planetei, ci și de datele a mii de sateliți climatici și stații meteorologice terestre.

Oamenii de știință sugerează că, ca urmare a topirii ghețarilor din Groenlanda și Arctica, precum și a celei mai vulnerabile mase de gheață din Antarctica, nivelul Oceanului Mondial va crește semnificativ. Dacă limităm și ulterior reducem emisiile de gaze cu efect de seră, chiar dacă nu se oprește acest proces,  cel puțin va încetini semnificativ.

În ultimii ani, după cum remarcă Cahill și colegii săi, oamenii de știință au pregătit zeci de prognze despre cum va crește nivelul mării în următoarele secole. Mai mult, s-au bazat pe diferite date climatice și pe diferite seturi de presupuneri.

Prin urmare, Cahill și colegii săi au abordat această problemă dintr-o perspectivă diferită. Nu și-au dezvoltat propriul model pentru a calcula nivelul mării în viitor, dar au intervievat o sută de cercetători de prestigiu din domeniu și au încercat să ajusteze estimările la un numitor comun.

S-a dovedit că aproape toți experții cred că nivelul mării nu va crește cu 30-50 cm, așa cum indică prognozele oficiale ale ONU, dar cu un metru sau mai mult dacă nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră crește în același ritm. Prognoze mai exacte, potrivit oamenilor de știință chestionați, sunt aproape imposibil de făcut din cauza faptului că  nu înțeleg încă modul în care ghețarii Groenlandei se vor topi în viitorul apropiat.

Opinia generală a climatologilor se reduce la următoarele: dacă Acordul de la Paris este parțial pus în aplicare și temperaturile pot fi oprite în jurul valorii de 2 °C, nivelul mării va crește cu aproximativ jumătate de metru până în 2100 și va crește cu încă 0,5-2 metri până la începutul secolului XXIV. După cum speră Cahill și colegii săi, rezultatele activității lor îi vor ajuta pe diplomați și oficiali să înțeleagă mai bine cum sunt legate emisiile de gaze cu efect de seră cu creșterea nivelului mării, precum și să ia măsuri adecvate pentru a preveni cele mai periculoase scenarii.