Viespea asiatică pune în pericol apicultura din SUA

Viespea asiatică  descoperită recent în Statele Unite reprezintă un pericol mortal nu numai pentru populația de albine, ci și pentru oameni, afirmă New York Times.

Apicultorul Ted McFall, din statul american Washington, a declarat că, după toate probabilitățile, albinele sale au devenit victime ale ucigașilor care lipseau anterior în fauna Statelor Unite. Ajuns la stupină, a descoperit mii de cadavre de albine la sol și în stupi. Nu văzuse niciodată ceva asemănător. McFall bănuiește că acest lucru se datorează uriașei viespe asiatice (Vespa mandarinia), o insectă cu o anvergură a aripii (în unele cazuri) mai mare de nouă centimetri.

Locuitorii statului nord-vestic au observat pentru prima dată aceste insecte în decembrie 2019, după cum au raportat autoritățile. Cert este că acestea sunt animale cu adevărat periculoase: în Japonia lor natală esre numită ucigașă. O mușcătură a acestei specii poate fi fatală, deoarece au o înțepătură lungă care poate străpunge chiar și țesutul dens. În urma unei mușcături, unele persoane mor din cauza șocului alergic. Aproximativ 50 de locuitori ai Japoniei devin victime în fiecare an.

Viespea asiatică poate deveni o problemă serioasă pentru apicultură: această specie invazivă (răspândită ca urmare a activităților umane, amenință speciile locale și ecosistemele) este deosebit de periculoasă pentru albine. În câteva ore, pot ucide o întreagă familie de albine. Albinele japoneze au învățat cum să se descurce cu acești ucigași: se aruncă asupra unor indivizi aparte cu întreg  roiul dând din aripi până când temperatura din interiorul roiului devine atât de ridicată încât viespea nu o poate suporta și moare. Albinele din alte părți ale lumii pe care Vespa Mandarinia nu le-a întâlnit nu cunosc acest mod de salvare, de aceea pot fi distruse de ucigași uriași. Încă nu se cunoaște modul în care Vespa Mandarinia au ajuns pe continentul american. Apicultorii și locuitorii locali speră că această specie nu se va stabili în America permanent. Autoritățile încearcă să scape de oaspeții neinvitați și au în  plan  să distrugă colonii întregi.