Orașul Viena a fost declarat cel mai verde din lume

Viena este recunoscut drept cel mai ecologic oraș din lume pentru anul 2020. Acest lucru a fost anunțat miercuri de primăria capitalei Austriei, cu referire la ratingul agenției de consultanță canadiano-americane Resonance Consultancy „10 dintre cele mai verzi orașe din lume 2020”, compilat pe 22 aprilie cu ocazia Zilei Pământului.

Sursa foto: https://imaginetravel.com.ua/

Experții au evaluat peste 100 de orașe pe nouă criterii: zona spațiilor verzi, cantitatea de energie consumată din surse regenerabile, frecvența utilizării transportului public, concentrația de particule în aer, consumul de apă pe cap de locuitor, accesibilitatea pietonilor, programele de reciclare, compostarea deșeurilor, numărul  piețelor pentru fermieri. Experții au subliniat că, printre altele, Viena a demonstrat cei mai buni indicatori în ceea ce privește numărul de parcuri și dezvoltarea transportului public.

Poziția a doua și al treia după Viena au fost ocupate de Munchen și Berlin. Urmează Madrid (Spania), São Paulo (Brazilia), Manchester (Regatul Unit), Lisabona (Portugalia), Singapore, Amsterdam (Olanda) și Washington (SUA).

„Rezultatul reușit al orașului nostru în acest rating demonstrează că Viena în multe zone este un model pentru alte  orașe. Parcurile și multe spații verzi accesibile tuturor locuitorilor din Viena caracterizează calitatea înaltă a vieții din oraș”, a declarat primarul Michael Ludwig.

În 2019, Viena a fost recunoscut drept cel mai bun oraș din lume din punct de vedere al calității vieții, potrivit Economist Intelligence Unit din Global Liveability Index 2019. Anterior, capitala austriacă timp de câțiva ani la rând a primit titlul de cel mai confortabil oraș pentru viață, potrivit companiei de consultanță Mercer.