Savanții au explicat extincția în masă a albinelor

Oamenii de știință de la Newcastle University au descoperit un posibil motiv care a determinat dispariția misterioasă a albinelor și dispariția coloniilor de insecte melifere în Marea Britanie. Potrivit experților, insectele au devenit victime ale unei boli virale care provoacă paralizie. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature Communications.

Zoologii au stabilit că între anii 2007 și 2017, numărul coloniilor afectate de paralizie cronică a crescut exponențial. Conform datelor obținute de la 24 de mii de apicultori, în 2007 boala a fost înregistrată doar în Lincolnshire, dar un deceniu mai târziu a afectat 39 dintre cele 47 de comitate ale Angliei și șase din cele opt regiuni ale Țării Galilor. Mai mult decât atât, clasterele de maladii apar tot mai mult în interiorul cărora focarele sunt apropiate geografic între ele.

Printre simptomele paraliziei cronice a albinelor se numără frisoane anormale, incapacitatea de a zbura și pierderea părului abdominal. Insectele infectate mor în decurs de o săptămână. Deși cercetătorii încă nu știu de ce coloniile de albine erau vulnerabile, există dovezi care leagă focarele de importul de albine regine. În stupinele deținute de apicultori care cumpără regine din alte țări, incidența este de două ori mai mare.