În întreaga lume, la 20 martie, la inițiativa ONU, se sărbătorește Ziua Pământului.

În toată lumea, la 20 martie, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite, se sărbătorește Ziua Pământului. Mai mult, în calendarul sărbătorilor internaționale există două Zile ale Pământului – astăzi este sărbătorită în ziua echinocțiului de primăvară, iar a doua pe 22 aprilie. 20 martie are mai mult un accent umanist și de menținere a păcii, iar 22 aprilie este sărbătorită sub aspectul protecției mediului.

Sursa foto:www.amerud.osloskolen.no

Data de 20 martie a fost aleasă și aprobată oficial ca Ziua Pământului, în anul 1971, tocmai pentru că coincide cu ziua echinocțiului vernal, când ritmul biologic al planetei se schimbă, iar planeta trece într-o nouă rundă a dezvoltării sale, când are loc trezirea naturii și reînnoirea ei. Apelul ONU spune: „Ziua Pământului este un moment special, care este conceput pentru a atrage atenția tuturor oamenilor asupra realizării faptului că planeta Pământ este o casă comună, pentru a sesiza  interdependența reciprocă dintre om și planetă.”

Fondatorul acestei Zile este considerat faimosul personaj public american John Morton, care în anii 1840 a lansat o campanie pentru plantarea copacilor și arbuștilor, ca parte a unui program de respect pentru mediu din partea fiecărui cetățean al țării. Devenind apoi secretar al statului Nebraska, în 1872, a propus înființarea unei zile care să fie dedicate înverzirii. Deci a fost instituită Ziua Arborelui, care a devenit imediat foarte populară.

În prima zi, rezidenții statului au plantat aproximativ un milion de copaci și în curând inițiativa lor a devenit o mișcare socială. Începând cu 1970, sensul sărbătorii s-a extins la ideea generală de protecție a mediului și a apărut o nouă sărbătoare – Ziua Pământului. În 1971, ONU a adoptat oficial această sărbătoare, iar ulterior a devenit internațională, primind în fiecare an sprijin internațional și extindere continuă.

Ziua Pământului la moment reprezintă o mișcare globală a inițiativelor civice în apărarea planetei ca o Casă globală, care combină multe evenimente și acțiuni diferite, atât de mediu, cât și de menținere a păcii. Aceasta nu reprezintă o sărbătoare, dar o ocazie pentru a lua atitudine la problemele unui mediu fragil și vulnerabil și a relației dintre om și natură.