Ghețarii Pământului se topesc în ritm alert

Stratul de gheață din Groenlanda și Antarctica își pierde masa de șase ori mai repede decât în anii 90 din cauza încălzirii globale.

Oamenii de știință susțin că Groenlanda și Antarctica au pierdut 6,4 trilioane de tone de gheață între anii 1992 și 2017. Drept urmare, nivelul mării la scară globală a crescut cu 17,8 mm, potrivit BBC.

Sursa foto:bild.de

„Aceasta nu este o veste bună”, a declarat profesorul Andrew Shepard de la Universitatea din Leeds din Marea Britanie. „Astăzi, topirea gheții este responsabilă pentru o treime din creșterea nivelului mării, în timp ce în anii ’90 impactul a fost destul de mic – aproximativ 5%. Acest lucru este foarte important, deoarece în viitor va duce la inundarea zonelor de coastă și la eroziune „, a declarant savantul.

Potrivit grupului de cercetători, din anul 2014, nivelul mării ar putea crește cu 53 cm până în 2100. Dar unele studii indică că topirea gheții va duce la rezultate mult mai pesimiste și creșterea va constitui 70 cm, până la sfârșitul sec. „Dacă da, atunci până în anul 2100, 400 de milioane de oameni vor fi expuși riscului de inundații anuale ale zonelor de coastă”, a adăugat profesorul Shepard.