Datele statistice din ultimii 50 de ani arată noi schimbări în migrația păsărilor

Societatea Americană de Ornitologie a colectat date despre migrația pitulicei albastre cu gât negru (Setophaga caerulescens) în ultimii 50 de ani. Această pasăre migrează anual din Canada și estul Statelor Unite spre America Centrală și invers.

Sursa foto: https://www.audubon.org/

Kristen Covino de la Universitatea Loyola Marymount și colegii săi au analizat datele USGS Bird Banding Laboratory referitoare la migrația speciei Setophaga caerulescens pentru perioada anilor 1965-2015. Cercetătorii care activează în acest program utilizeză metode inofensive de capturare a păsărilor migratoare, colectează date despre ele, le inelează cu un cod unic care să le permită identificarea în viitor.

După ce au analizat aproape 150 de mii de date individuale, Covino și colegii ei au stabilit că momentul migraţiei de primăvară a păsărilor s-a mutat mai devreme. În același timp, primele păsări au apărut la punctele de referință ale migrației cu o zi mai devreme cu fiecare deceniu ulterior.

„Am selectat pitulicea albastră cu gât negru, pentru că determinarea vârstei și a genului este destul de simplă, ceea ce înseamnă că datele pe care le putem colecta despre această specie sunt destul de precise”, a spus Kristen Kovino. Deși cercetătorii afirmă că rezultatele lor nu pot fi în mod explicit legate de schimbările climatice fără să ia în considerare datele climatice sau de mediu, ei cred că astfel de metode pot fi utile pentru studierea  efectelor schimbărilor climatice asupra păsărilor.