A fost stabilită formula exactă pentru determinarea vârstei unui câine în conformitate  cu vârsta umană

Oamenii de știință de la Universitatea din California din San Diego au sugerat modalitatea exactă de a converti vârsta câinilor în cea umană. O formulă simplă a fost derivată prin compararea ceasului epigenetic.  În general, este acceptat faptul că determinarea vârstei unui câine în conformitate  cu vârsta umană nu este un lucru dificil.
Dacă speranța medie de viață a oamenilor este de aproximativ șaptezeci de ani, iar a câinilor – zece, atunci pentru a afla care este vârsta unui patruped după standardele umane, este suficient să înmulțim numărul de ani cu șapte. De exemplu, dacă animalul are cinci ani, atunci la scara vieții umane, el are aproximativ 35 de ani. Cu toate acestea, o astfel de relatare a cauzat biologilor mari îndoieli, pentru că nu exista un suport științific bine argumentat.

Sursa foto: www.allposters.com

O echipă de geneticieni americani condusă de Trey Aydecker și Tina Van a găsit o modalitate de a face acest lucru mult mai precis. Despre asta ne informează portalul www.biorxiv.org. Noua metodă se bazează pe cunoașterea proceselor epigenetice. De-a lungul anilor, au apărut modificări în ADN-ul uman, grupurile metil sunt atașate la anumite situri, ceea ce face posibilă evaluarea corectă a vârstei biologice.Oamenii de știință au descoperit că acest lucru este valabil nu numai pentru oameni, ci și pentru câini. Cercetătorii au selectat 104 laboratori, cu o vârstă cuprinsă între patru săptămâni și șaisprezece ani. După cum s-a dovedit, ADN-ul labradorilor acumulează, de asemenea, grupări metil în timp. Procesul de metilare la câini a fost comparat cu un proces similar la 320 de persoane. S-a dovedit că câinii au gene în care modificările legate de vârstă în ADN sunt pronunțate, iar aceste gene sunt comune atât oamenilor, cât și animalelor. După cum subliniază autorii studiului, ei au putut identifica o relație neliniară, ceea ce a permis corelarea exactă a vârstei animalelor și a oamenilor. Așadar, pentru a transforma în mod independent vârsta câinelui dumneavoastră în echivalentul uman, va trebui să vă amintiți matematica elementară, deoarece pentru calcul veți avea nevoie de un logaritm natural. Trebuie doar să înmulțiți logaritmul natural al vârstei câinelui cu 16 și adăugați 31. Această formulă oferă potriviri foarte exacte ale vârstei persoanei și a câinelui.

16 * ln (1) + 31=31

Dacă recalculezi conform formulei de mai sus, se dovedește, de exemplu, că șapte săptămâni ale unui Labrador corespund nouă luni ale unei persoane. Apropo, la copii și pui, la această vârstă se taie dinții. Un câine în vârstă de un an are vârsta „egală” cu un bărbat în vârstă de 31 de ani.

Speranța medie de viață este bine corelată – 12 ani pentru un labrador corespunde aproximativ 70 de ani umani.