Mitul plantelor de cameră a fost risipit: nu purifică aerul

Multe persoane preferă plantele de cameră, nu numai din motive estetice, ci și pentru a îmbunătăți calitatea aerului din camera lor. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de specialiștii de la Universitatea din Drexel arată că, în realitate, acest efect este supraestimat semnificativ. Experții au examinat zeci de studii efectuate pe plante de interior efectuate pe parcursul a 30 de ani. După cum s-a dovedit, autorii multor dintre aceste lucrări științifice au crezut cu adevărat că au fost capabili să demonstreze beneficiile vegetației din odăi pentru purificarea aerului.

Sursa foto: www.abiem.info

Cu toate acestea, experții de la Universitatea din Drexel au observat că, cel mai adesea, experimentele corespunzătoare au fost efectuate în condiții prea departe de realitate. De obicei, acestea erau reprezentate prin containere ermetice care conțineau nu mai mult de un metru cub de aer, care rămâneau complet statice. După cum afirmă savanții, apartamentele și casele reale se aseamănă puțin cu acest tip de „condiții de laborator”, astfel încât influența curenților naturali de aer și în special, ventilația camerei sunt atât de semnificative încât, practic, anulează efectul exercitat de plantele de cameră. Potrivit oamenilor de știință, o fereastră deschisă schimbă compoziția aerului de sute de ori mai eficient decât o floare de ghiveci.

În același timp, experții recomandă că este necesar de ventilat camera sau de folosit ventilația tocmai pentru că acest proces este mult mai eficient decât în cazul plantelor, ceea ce ajută la eliminarea din odaie a compușilor chimici nocivi care se acumulează în aer. Studiul a fost publicat în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Potrivit oamenilor de știință, studiul realizat nu numai că clarifică gradul de utilizare practică a florilor în ghivece, dar și demonstrează cât de importantă este interpretarea corectă a rezultatelor obținute ca urmare a anumitor experimente.