ONU solicită repetat renunțarea la substanțele chimice periculoase utilizate la frigidere și aparate de aer condiționat

Vor fi complet scoase din funcțiune hidroclorofluorocarburile, substanțe chimice periculoase utilizate la frigidere și aparate de aer condiționat, precum și alte substanțe care distrug stratul de ozon – problemă prezentă pe ordinea de zi a celei de-a 31-a reuniuni a statelor părți la Protocolul de la Montreal, lansat ieri la Roma.

sursa foto: http://epochtimes-romania.com/

Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon este unul dintre exemplele de succes ale cooperării internaționale. Tratatul, semnat la 16 septembrie 1987, interzice în mod specific producerea și utilizarea unui număr de substanțe chimice periculoase. Astăzi, există deja peste 100 dintre ele în lista „negră”. Cel mai recent raport privind starea stratului de ozon, pe care comitetul științific îl pregătește în mod regulat, afirmă că acțiunile întreprinse în cadrul Protocolului de la Montreal au condus la o scădere a concentrațiilor atmosferice de substanțe care distrug ozonul și la restaurarea parțială a ozonului stratosferic.

În ultimii zece ani, așa-numita gaură de ozon s-a recuperat cu o viteză de 1-3 la sută. Conform prognozelor, stratul de ozon din emisfera nordică și latitudinile medii ar trebui să se recupereze pe deplin până în anul 2030, în emisfera sudică – în anii 2050 și la poli până în 2060.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile solare, iar radiațiile ultraviolete sunt principala cauză a melanomului și a altor tipuri de cancer de piele. Experții Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) consideră că punerea în aplicare a Protocolului de la Montreal va ajuta la prevenirea a 2 milioane de cazuri de cancer de piele până în 2030.

Mai mult decât atât, renunțarea la mai multe substanțe periculoase nu numai că ajută la protejarea stratului de ozon al Pământului, ci contribuie la lupta împotriva încălzirii globale de pe planetă. În octombrie 2016, la Kigali, reprezentanții statelor membre ale Protocolului de la Montreal au convenit să elimine treptat producția și utilizarea hidrofluorocarburilor (HFC). Inițial, HFC-urile au fost propuse ca o alternativă eficientă la substanțele care epuizează stratul de ozon, în special cele utilizate în echipamentele de refrigerare și în sistemele de climatizare. Studiile științifice au arătat că HFC, a căror scară de utilizare a crescut în ultimii ani, sunt gaze cu efect de seră foarte puternice, care distrug stratul de ozon, dar, de asemenea, provoacă încălzirea globală.