Deversarea de petrol a distrus zeci de plaje braziliene

Sursa foto: https://blacknews.ro

De la sfârșitul lunii septembrie, coasta de nord-est a Braziliei a început să fie acoperită cu pete de petrol. În total, deversarea se întinde pe 1.500 de kilometri, afectând 46 de orașe și aproximativ o sută dintre cele mai populare plaje ale țării.

Președintele brazilian Jair Bolsonaru a declarat că nu există scurgeri în industria petrolieră din țară. Flota marină și compania petrolieră de stat „Petrobras SA” au declarat, că petrolul a fost extras în străinătate, dar nu a specificat exact unde. În acest sens, oficialii suspectează că deversarea a avut loc de la o navă străină. Poliția braziliană a inițiat o anchetă.

Joi, petrolul a ajuns în statul Bahia, amenințând proiectul TAMAR, care are misiunea de a proteja speciile marine pe cale de dispariție.

Ecosistemul de coastă din nord-estul Braziliei este foarte fragil, constituit din mangrove, golfuri stâncoase și recifi de corali. În zona de mangrove, un mediu cu o biodiversitate excepțională, este aproape imposibil de atenuat deversarea. Daunele pot fi ireparabile, iar ecosistemele se vor recupera ani de zile”, a declarat Maria Cristina Araujo, oceanografă la Universitatea Federală din Rio Grande do Norte.