Noi decese din cauza schimbărilor climatice

Temperatura atmosferică din nordul Indiei a depășit 50 de grade Celsius, ceea ce a dus deja la mai multe decese. Valoarea înregistrată nu a trecut peste recordul termic din 2016, când temperatura a crescut până la 51 de grade Celsius, însă, potrivit oamenilor de știință, valurile de căldură periculoase vor apărea mai des din cauza încălzirii globale, notează https://phys.org.

 

Sursa foto: https://phys.org

Căldura a lovit orașul Churu și alte localități din statul indian Rajasthan. Temperatura aerului din Churu a ajuns la 50,6 grade Celsius, în timp ce în alte orașe a crescut peste 47 de grade. Situația va rămâne stabilă cel puțin o săptămână, nu numai în Rajasthan, ci și în alte state: Maharashtra, Madhya Pradesh, Punjab, Haryana și Uttar Pradesh. În Himachal Pradesh, care are o climă mai blândă, s-au înregistrat 44,9 grade Celsius.

Mai mult de 40% din teritoriul Indiei se confruntă cu o secetă severă în acest an, au avertizat luna trecuta experții din cadrul Institutului de Tehnologie din Insulele Gandhinagar din India.

S-au observat carențe de apă dulce în câteva orașe mari, deoarece lacurile și râurile încep să se usuce. În Maharashtra, seceta a lovit ferme ale căror proprietari încearcă să găsească apă potabilă pentru animale și culturi.

Ziarul Hindustan Times ne informează că mulți rezidenți ai orașului Beed au încetat să spele și să curățe haine.

Conform previziunilor meteorologice, musonii, care aduc ploi în Asia de Sud, nu se așteaptă mai devreme de 6 iunie. Se estimează că anul 2019 va fi mai arid decât media. În decursul ultimului deceniu, au avut loc schimbări globale ale precipitațiilor în Peninsula Indiană din cauza schimbărilor climatice globale, fapt evidențiat de secete, inundații și furtuni bruște.