Orașele Cantemir, Ialoveni și Strășeni s-au aliniat valorilor europene

Orașele Cantemir, Ialoveni și Strășeni s-au aliniat valorilor europene și au sărbătorit, la 1 iunie curent, Ziua Energiei.
Cantemir și Ialoveni nu sunt la prima ediție a Zilelor Energiei, în timp ce orașul Strășeni marchează întâia oară acest eveniment. Ziua Energiei este o sărbătoare tradițională deja în mai multe comunități din Europa, care și-au asumat obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră și adaptare la schimbările climatice.

Activități congnitiv-informative, victorine, expoziția tehnologiilor verzi, sfaturi despre eficiența energetică la domiciliu, concursuri și premii – acestea au fost doar câteva dintre elementele Zilei Energiei La Cantemir.

„La Cantemir deja a devenit o frumoasă tradiția Ziua Energiei. Anul acesta, am organizat evenimentul în proiectului finanțat de UE „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir – CanTREB”, care vizează eficientizarea energetică a tuturor instituțiilor de învățământ din Cantemir – Grădinițele nr. 1 și 2, Liceul Cantemir și Gimnaziul Eminescu. Ne bucurăm că UE ne ajută la modernizarea școlilor și grădinițelor. Fără aceste investiții, astfel de proiecte nu ar fi posibile”, a menționat Roman Ciubaciuc, primarul orașului Cantemir.
Și la Strășeni Ziua Energiei a cuprins mai multe activități, cu participarea copiilor din cadrul instituțiilor din comunitate, a bibliotecii de carte românească ”Brăila”.
„Schimbările climatice se fac deja simțite și reprezintă una dintre cele mai mari provocări globale ale epocii noastre. Împreună, trebuie să prezentăm măsuri concrete, pe termen lung, care să creeze un mediu stabil din punct de vedere ecologic pentru generațiile prezente și viitoare. Ține de responsabilitatea noastră colectivă să construim teritorii mai durabile, mai atractive, mai locuibile, mai rezistente și mai eficiente din punct de vedere energetic”, a spus Valentina Casian, primar al municipiului Strășeni.
La Ialoveni, Ziua Energiei a fost deschisă cu o cursa de ciclism, la care au participat copii, dar și Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni și Victor Parlicov, coordinator național al Convenției Primarilor privind Clima și Energia. Pe durata zilei, au fost orgnizate expoziții de desene pe tematică ecologică, concursuri, cântece și dansuri.

„Este al patrulea an consecutiv când aducem Ziua Europeană a energiei în orașul nostru, care este cunoscut la nivel național prin proiectele reușite din domeniul energiei durabile”, a menționat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.
Orașele Cantemir, Strășeni și Ialoveni, alături de alte peste 45 de localități din Moldova, sunt semnatare ale Convenției Primarilor privind Clima și Energia, care reprezintă o inițiativă europeană prin care mii de primării europene s-au angajat voluntar să reducă cu 40% emisiile de CO2 până în anul 2030.
Sursa:www.ecopresa.md