La înălțime cu CALM 11.05.2019

MAI MULTĂ CENTRALIZARE ȘI MAI PUȚINĂ AUTONOMIE LOCALĂ – CONCLUZIILE INSTITUȚIILOR EUROPENE!

Instituțiile europene monitorizează care este gradul de democrație locală în țările membre ale Uniunii Europene, dar și ale Europei de Est și vin cu recomandări pentru autoritățile centrale atunci când se atestă regrese. În cadrul următoarei ediții a emisiunii „La Înălțime cu CALM” vorbim cu directorul executiv al CALM Viorel Furdui și expertul CALM Viorel Girbu despre concluziile Raportului Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova” și ale studiului „Indicatorii de descentralizare fiscală în regiunea Europei de Sud-Est pentru perioada anilor 2006-2017”, document elaborat de NALAS – organizație ce întrunește reprezentanți ai autorităților locale din mai multe state ale Europei Centrale și de Est.
Unul dintre obiectivele CALM este respectarea drepturilor administrației publice locale și a autonomiei locale. În urma unor modificări legislative, serviciile notariale au fost îndepărtate de cetățenii, iar secretarii Consiliilor locale se confruntă cu mai multe impedimente în activitate după modificările Regulamentului cu privire la modul de ținere a Registrului de Stat al actelor locale. Despre ce este vorba, dar și ce soluții oferă CALM vom afla de la experții Viorel Rusu și Catalina Scortescu. Ilie Virtosu, primarul comunei Mălăiești, raionul Orhei ne va spune care sunt beneficiile înfrățirilor cu comunități din România, Polonia, Germania și alte țări.
Vă mulțumim pentru că alegeți să fiți „La Înălțime cu CALM” și vă invităm să ne ascultați în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 10.00 și până la ora 10.45, la Eco FM, pe frecvențele 97,6 MHz – Fălești, 100,2 MHz – Sângerei, 104,4 MHz – Anenii Noi, 98.5MHz – Ștefan Vodă sau online pe site-ul ecofm.md