Oamenii de știință avertizează asupra riscului de dispariție a delfinilor din cauza încălzirii globale

Încălzirea climei este atât de distructivă pentru delfini, încât ei se pot confrunta cu o extincție totală în cazul creșterii temperaturilor pe planetă. Aceasta este concluzia specialiștilor de la Universitatea din Zurich, care au studiat populația acestor animale în Golful Shark, în nord-vestul Australiei de Vest.

Potrivit cercetătorilor, efectele pe termen lung ale încălzirii climatice vor fi mult mai devastatoare pentru vețuitoarele mărilor și oceanelor decât se credea anterior. Experții au studiat impactul valului de căldură asupra reproducerii delfinilor care a acoperit partea de vest a Australiei la începutul anului 2011. Aceasta a condus la o creștere a temperaturii în Golful Shark de peste 4 grade Celsius și, ca urmare, la moartea unei părți semnificative a algelor, care stau la baza unui ecosistem local unic. Experții au analizat datele observațiilor privind delfinii din anul 2007 până în 2017 și au constatat că rata de supraviețuire a acestor animale marine a scăzut după 2011 cu 12%. În plus, mai puțini delfini au început să apară în Golful Shark.

„Amploarea impactului negativ al acestui val de căldură ne-a uimit”, a declarat unul dintre participanții la studiu, Sonya Wilde, „este deosebit de neobișnuit că performanța reproductivă a delfinilor feminini nu pare să revină la nivelul anterior chiar și după șase ani”. Oamenii de știință cred că numărul populației delfinilor ar putea fi afectată negativ de o creștere a mortalității în rândul nou-născuților datorită unei creșteri temperaturii în golf, precum și a unui debut târziu al pubertății. Savanții nu exclud că există o combinație a acestor factori. Cauza nu a fost încă stabilită.

Nu toate grupurile de delfini din Golful Shark au fost afectate în mod egal de valul de căldură din 2011. Delfinii care se hrănesc la adâncime nu au avut de suferit atât de mult în comparație cu ceilalți. „Cu toate acestea, datele obținute în timpul cercetării noastre reprezintă motive de îngrijorare”, a spus Wild. „Aceste evenimente neașteptate, după cum sa dovedit, pot avea efecte negative atât pe termen lung, chiar și în grupuri de mamifere marine cunoscute pentru adaptarea lor la noile condiții mediu. ”

“Studiul a demonstrat că creșterea temperaturii apei de mare afectează în mod negativ nu numai organismele inferioare ale lanțului trofic, ci și cele care se află la vârf, cum ar fi delfinii. Deoarece valurile de căldură de pe Pământ vor deveni mai frecvente datorită creșterii temperaturii, nu numai mamiferele marine, ci întregul ecosistem oceanic vor stabili efecte negative pe termen lung” a declarat Mikael Krutzen, profesor de antropologie la Universitatea din Zurich.