Savanții din Marea Britanie depun eforturi importante de restabilire a biodiversității în diverse zone ale globului

Recent în comitatul englez Northumberland, s-au obținut fotografii și imagini video ale unui jder de pădure, specie dispărută din 1926. Animalele au fost distruse de către vânătorii care au astfel protejau păsările. În timp populația a încercat să restabilească aceste mamifere, însă fără succes, scrie “The Guardian”.

Imaginile au fost obținute de John Hartshorne, voluntar care cercetează populațiile altor mamifere forestiere – veverițele roșii, ale căror număr a început să scadă din cauza invaziei veverițelor gri. Voluntarul a colectat mai multe imagini cu veverițe roșii, apoi, analizându-le a stabilit prezența jderiului de pădure. „Faptul că același animal a fost fotografiat în circumstanțe diferite sugerează că acesta poate trăi permanent aici”, a spus Hartshorne. „Probabil că există și alți indivizi în aceeași zonă”.
Cu trei ani în urmă, jderul de pădure a fost observat în comitatul Shropshire dar a apărut și în Parcul Național New Forest. Anul viitor jderul va fi restabilit în pădurile din Gloucestershire, un program de creștere a numărului de mamifere în Țara Galilor este de asemenea, în curs de dezvoltare.
„Facem eforturi pentru a restabili biodiversitatea naturală în păduri și suntem bucuroși că avem dovezi fotografice unde putem admira jderul revenit în Marea Britanie prin intemediul graniței scoțiene la noi pădure“, – a declarat ecologistul Tom Dirnli.
Apărătorii naturii, care încearcă să salveze veverița roșie, așteaptă întoarcerea jderului de pădure pentru că aceste mamifere sperie veverițele gri.
„Veverițele gri concurează cu veverițele roșii pentru hrană, dar și transmit virusul mortal – variola veverițelor: acesta este unul dintre principalele motive pentru care veverițele sunt în pericol“, – spune Simon O’Hara, Manager de Northumberland Wildlife Trust (fond care vizează păstrarea și protecția faunei sălbatice).
Cercetatorii de la Universitatea din Anglia de Est doi ani au fost în căutarea păsării considerate dispărute :Phoenix-ul din Bahamas sau Sitta pusilla insularis, oamenii de știință credeau că ultimii indivizi au fost distruși de uraganul Matthew în 2016.
În căutarea păsărilor, oamenii de știință au cercetat 464 puncte de control pe 34.000 de hectare de pădure, încercând să atragă păsările cu sunete de ademenire înregistrate. În cele din urmă, după doi ani de observație, cercetătorii au reușit să întâlnească doar un reprezentant al speciei respective. Cu toate acestea, recent au mai fost fotografiate câteva din aceste păsări. Oamenii de știință speră că păsările din poze sunt de diferite sexe, de obicei printre speciile pe cale de dispariție rămân în principal masculii. Acest studiu urmărește restabilirea speciei în arealul său firesc.