Declarație ONU: În anul 2050, apa va deveni un deficit pentru jumătate din populația planetei.

Mai mult de 2 miliarde de oameni din cei 7.6 miliarde din întreaga lume simt deja lipsa sau nu au acces la surse de apă potabilă. Până în 2050 deficitul de apă îl va resimți aproape jumătate din populația lumii. Acest lucru este menționat în ultimul raport al ONU privind apa. Se subliniază în mod special faptul că lumea nu va putea atinge obiectivul stabilit anterior – de a oferi populației mondiale apă potabilă și un nivel acceptabil de salubritate până în 2030.


Faptul că apa dulce va deveni o resursă nu mai puțin limitată decât petrolul, poate provoca războaie, avertizarea vine din partea experților încă din anii anteriori. Experții ONU iau în serios aceste considerente generale în imagini și figuri concrete. Există două motive principale care duc la setea globală: creșterea populației lumii și încălzirea globală. Cea mai mare parte din apă este folosită în agricultură – aproximativ 70%, 20% – în industrie, 10% – în sfera comunală, peste tot există puțină speranță de reducere a consumului total. Deși în ultimii ani rata utilizării apei a încetinit, dar totuși este mai mare decât creșterea populației lumii. Deci, o picătură de apă va deveni și mai scumpă.
Nivelul de trai este direct legat de creșterea consumului de energie. Conform prognozelor, până în anul 2050 cererea va crește cu 70%. Este de înțeles: pământenii devin din ce în ce mai mulți, toată lumea vrea să trăiască confortabil și pentru aceasta trebuie să plătească. Producția de energie electrică și extracția combustibililor fosili necesită totul în cantități mai mari. În special, potrivit experților, 60% din scurgerile râurilor din Franța se folosesc pentru răcirea centralelor electrice. Deși sectorul energetic vorbeste despre o tranziție pe scară largă către surse alternative de energie, experiența și analiza situației arată că nu vor putea să reducă sau chiar să oprească consumul de apă. Experții stabilesc, de asemenea, că va fi deosebit de dificil pentru locuitorii orașelor mari. Motivul este evident: creșterea atât a orașelor, cât și a populației.
Cum ar trebui să procedăm? O opțiune se pare este evidentă – desalinizarea apei de mare. Metoda este prezentată aproape ca universală, dar consumă mari cantități de energie. Spre exemplu, Arabia Saudită, care are cea mai mare capacitate de desalinizare din lume, produce 5,5 milioane de metri cubi de apă pe zi. Dar, pentru a le obține, este necesar să consumăm energie echivalentă cu 350 mii barili de petrol pe zi, opțiune nevalabilă pentru unele state. Potrivit oamenilor de știință, accentul principal trebuie pus pe utilizarea sistemelor moderne de irigare și plantare. Este necesar să se dezvolte tehnologii pentru obținerea apei din aer, întroducerea plantelor care nu au nevoie de irigare, reutilizarea apelor reziduale.
Aceste măsuri, potrivit experților, în mod evident nu vor fi suficiente. „Oamenii cred că deficitul de apă poate fi înlăturat doar folosind tehnologiile, dar este la fel de important să se schimbe propriul nostru comportament și atitudinea față de apă“, – afirmă ecologistul german Martin Florke. Mai mult decât atât, experții cred că rezervele de apă de pe planetă sunt suficiente pentru a satisface nevoile pamântenilor, dar trebuie să se modifice radical gestionarea resurselor de apă, trebuie elaborat un cadru juridic corespunzător. Bineînțeles, apa necesită decizii politice serioase, similare cu cele adoptate în domeniul climatic la Conferința de la Paris din 2015, unde 195 de țări s-au angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon pentru a opri încălzirea globală. Numai prin combinarea eforturilor, realizând importanța problemei, omenirea va fi în măsură să evite un deficit de apă catastrofal prezis în multe țări până în anul 2050.