(AUDIO) Lansarea proiectului privind fortificarea măsurilor de rezilienţă climatică în zona “Nistrului de Jos”

La 29 martie, Societatea Ecologică „BIOTICA” și Asociația Obștească  „EcoContact” au lansat proiectul „Adaptarea bazată pe ecosistem, măsuri de rezistență climatică și dezvoltare instituțională în Nistrul de Jos”. Lansarea proiectului a avut loc în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și a reunit reprezentanți ai autorităților centrale și locale de resort, donatori și parteneri de dezvoltare.
Reportaj audio: Lansarea proiectului privind fortificarea măsurilor de rezilienţă climatică în zona “Nistrului de Jos”.
Reporter: Evelina Baleanu
Scopul proiectului este de a sprijini crearea Parcului Național „Nistru de Jos” și, implicit, de a spori interesul populației locale pentru oportunitățile de dezvoltare din zonă. De asemenea, în cadrul proiectului, locuitorii a 5 sate din zonă vor beneficia de lucrări de îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare cu apă, iar fâșii de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi împădurite. La deschiderea evenimentului, Peter Michalko, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, a salutat acest mod de a sărbatori Ziua Mondială a Apei şi a marcat că aprovizionarea cu apă reprezintă una dintre priorităţile UE în Moldova. 
”Importanța apei în relațiile internaționale este foarte mare și Uniunea Europeană este susținător în promovarea ideii de aprovizionare cu apă pentru oameni, la fel asta este și partea diplomației europene dacă doriți.”
, a subliniat șeful delegației UE în Republica Moldova.
Participanții la eveniment s-au angajat într-o discuție constructivă privind necesitatea protejării fluxului de apă în zona Nistrului de Jos.
Larisa Voloh, primarul satului Palanca, raionul Ștefan Vodă și-a exprimat deschiderea pentru a oferi contribuția întru buna implementare a proiectului și pentru dezvoltarea potențialului turistic al zonei.
Pentru noi este foarte importantă dezvoltarea acestei zone și acestui parc, pentru că pe lângă beneficiile de protecție a naturii, a mediului, care sunt primordiale, eu sper foarte mult ca această zonă să fie una atractivă din punct de vedere al turismului și din punct de vedere al ecoturismului și al dezvoltării agriculturii, anume a agriculturii eco.”, a menționat Larisa Voloh.
Perioada de implementare a proiectului este de 4 ani (decembrie 2017 – noiembrie 2021) şi vine în susţinerea creării Ariei Naturale Protejate de Stat – Parcului Naţional „Nistrul de Jos”. Proiectul implică o gamă largă de actori, cum ar fi autoritățile centrale și locale de resort de pe ambele maluri ale râului Nistru, populația locală și mass-media.